Jamur Atau Cendawan

 






Tak sia-sia teman Mak & Abah masuk kebun sawit cuti weekend haritu.

Jalan punya jalan sambil selesaikan urusan buah sawit,

Ternampak putih-putih tumbuh di celah-celah pelepah sawit mati.

Yessss tak salah memang Cendawan Busut! Ayuhhhhh kutip! hehehe

Di tempat kami disebut sebagai Cendawan Busut ni. 

Dan hanya muncul beberapa kali dalam setahun.

Sering tumbuh di kawasan kebun sawit atau kebun getah.

Seronok kalau masuk kebun dan terjumpa.

Bagaikan rezeki terpijak sebab betul-betul di kaki (tumbuh dari dalam tanah).

Tapi tak semua tempat kebun sawit / kebun getah dia akan tumbuh.

Ada lokasi tertentu dan faktor tertentu untuk dia  tumbuh.

Ada peraih yang jual RM 10.00 - RM 15.00 untuk 1 kilo Cendawan Busut.

Menu paling top Cendawan Busut Tumis Air.

Letak lada hitam, bawang putih. 

Makan waktu hujannn fuhhhhhhh~ tak pandang kiri kanan hehehe

Tapi awas, jangan main kutip dan masak je kalau terjumpa cendawan.

Sebab ada beberapa kes termakan cendawan beracun.

25 comments:

  1. Lamanya tak makan cendawan busut ni. Kami jawa panggil jamur 🤭. Jamur ni goreng biasa pun sedap. Tumis pedas² pun sedap. Ishhh..sedapnyaaa

    ReplyDelete
  2. ya Allah, lama sungguh xmakan cendawan.. aah, memang kalau ldy pun suke masak tumis air.. yumm yumm yumm.. ratah saja pun xpe.. :D

    ReplyDelete
  3. Belum pernah makan. Biasanya beli cendawan kat pasar raya.

    ReplyDelete
  4. waduhhhhh sedapnyaaaaaa
    fav juga ni

    ReplyDelete
  5. Wong jowo panggil jamur... Nie jamur yang pemalu... Kalau belum ckup besar, org dah nmpk.. Terbantut lah dia... Goreng je pun sedappp

    ReplyDelete
  6. tak pernah makan cendawan busut ni, tapi selalunya buat goreng sedap.

    ReplyDelete
  7. dah lama tak makan cendawan ni.. dulu pernah tumbuh bawah rumah.. banyak pulak tu, sekarang dah jarang jumpa.. sama macam cendawan kecik yang tumbuh dkt tunggul kayu..

    ReplyDelete
  8. Sedap tu....memang betul dan tidak boleh sebarangan makan cendawan...ada yang beracun

    ReplyDelete
  9. Sedapnya lama tak makan ni. Tumis air pun sedap je ni.

    ReplyDelete
  10. Betul tu . Kena kenal pasti betul-betul cendawan yg boleh dimakan . Takut terkena cendawan beracun pulak

    ReplyDelete
  11. Sedapnya..suka buat goreng kunyit..

    ReplyDelete
  12. Ya ampun!
    Inilah cendawan paling sedap di dunia.
    Zaman kecik2 dulu kalau mak masak cendawan busut, memang kami rasa macam makan ayam, maklumlah dulu kan susah nak makan ayam selalu.

    ReplyDelete
  13. Sedapnya... klu cara saya pulak tumbuk bawang, ikan bilis, cili api, belacan, lepas tu didih air, masukkan bahan2 tumbuk ni lepas tu masuk cendawan. Sedapnya hirup sup cendawan 🤤

    ReplyDelete
  14. saya tak pandai nak bezakan cendawan tu beracun ke tidak. aduh nampak sedap. terliur lah alang-alang tak lunch lagi

    ReplyDelete
  15. walaupun rumah akak dikelilingi kebun kelapa sawit, tapi tak pernah jumpa cendawan ini

    ReplyDelete
  16. Sha suka cendawan ini.. Tak ada lagi nampak orang jual kat sini..

    ReplyDelete
  17. tak pernah try lagi cendawan busut ni

    ReplyDelete
  18. Tempat Mrs. A pun panggil cendawan busut.
    Tumis air suka masak lomak cili api pun sodap hehheee

    ReplyDelete
  19. Betul..bukan semua cendawan boleh makan...tak pernah try cendawan busut ni..

    ReplyDelete
  20. Makanya saya tak berani petik sembarangan Krn tak tahu mana yg elok, mana yg beracun. Lebih aman beli saja 🤣.

    Tapi dulu asisten saya ada yg paham. Jadi pernah jalan di kebun, dan lihat ada jamur tumbuh. Langsung dia petik, masak tumis cabe hijau. Sedap

    ReplyDelete
  21. Makanya saya tak berani petik sembarangan Krn tak tahu mana yg elok, mana yg beracun. Lebih aman beli saja 🤣.

    Tapi dulu asisten saya ada yg paham. Jadi pernah jalan di kebun, dan lihat ada jamur tumbuh. Langsung dia petik, masak tumis cabe hijau. Sedap

    ReplyDelete
  22. Tak pernah makan cendawan busut. Biasa makan yg beli tu cendawan tiramkan?

    ReplyDelete
  23. Sedap.. makan dengan nasi panas + sambal belacan. kecur liur dibuatnya.

    ReplyDelete
  24. ya allah sedapnya! teringat cendawan mak masak!

    ReplyDelete