Tak sia-sia teman Mak & Abah masuk kebun sawit cuti weekend haritu.
Jalan punya jalan sambil selesaikan urusan buah sawit,
Ternampak putih-putih tumbuh di celah-celah pelepah sawit mati.
Yessss tak salah memang Cendawan Busut! Ayuhhhhh kutip! hehehe
Di tempat kami disebut sebagai Cendawan Busut ni.
Dan hanya muncul beberapa kali dalam setahun.
Sering tumbuh di kawasan kebun sawit atau kebun getah.
Seronok kalau masuk kebun dan terjumpa.
Bagaikan rezeki terpijak sebab betul-betul di kaki (tumbuh dari dalam tanah).
Tapi tak semua tempat kebun sawit / kebun getah dia akan tumbuh.
Ada lokasi tertentu dan faktor tertentu untuk dia tumbuh.
Ada peraih yang jual RM 10.00 - RM 15.00 untuk 1 kilo Cendawan Busut.
Menu paling top Cendawan Busut Tumis Air.
Letak lada hitam, bawang putih.
Makan waktu hujannn fuhhhhhhh~ tak pandang kiri kanan hehehe
Tapi awas, jangan main kutip dan masak je kalau terjumpa cendawan.
Sebab ada beberapa kes termakan cendawan beracun.
Lamanya tak makan cendawan busut ni. Kami jawa panggil jamur 🤭. Jamur ni goreng biasa pun sedap. Tumis pedas² pun sedap. Ishhh..sedapnyaaa
ReplyDeleteya Allah, lama sungguh xmakan cendawan.. aah, memang kalau ldy pun suke masak tumis air.. yumm yumm yumm.. ratah saja pun xpe.. :D
ReplyDeleteBelum pernah makan. Biasanya beli cendawan kat pasar raya.
ReplyDeletewaduhhhhh sedapnyaaaaaa
ReplyDeletefav juga ni
Wong jowo panggil jamur... Nie jamur yang pemalu... Kalau belum ckup besar, org dah nmpk.. Terbantut lah dia... Goreng je pun sedappp
ReplyDeletetak pernah makan cendawan busut ni, tapi selalunya buat goreng sedap.
ReplyDeletedah lama tak makan cendawan ni.. dulu pernah tumbuh bawah rumah.. banyak pulak tu, sekarang dah jarang jumpa.. sama macam cendawan kecik yang tumbuh dkt tunggul kayu..
ReplyDeleteSedap tu....memang betul dan tidak boleh sebarangan makan cendawan...ada yang beracun
ReplyDeleteSedapnya lama tak makan ni. Tumis air pun sedap je ni.
ReplyDeleteBetul tu . Kena kenal pasti betul-betul cendawan yg boleh dimakan . Takut terkena cendawan beracun pulak
ReplyDeleteSedapnya..suka buat goreng kunyit..
ReplyDeleteYa ampun!
ReplyDeleteInilah cendawan paling sedap di dunia.
Zaman kecik2 dulu kalau mak masak cendawan busut, memang kami rasa macam makan ayam, maklumlah dulu kan susah nak makan ayam selalu.
Sedapnya... klu cara saya pulak tumbuk bawang, ikan bilis, cili api, belacan, lepas tu didih air, masukkan bahan2 tumbuk ni lepas tu masuk cendawan. Sedapnya hirup sup cendawan 🤤
ReplyDeletesaya tak pandai nak bezakan cendawan tu beracun ke tidak. aduh nampak sedap. terliur lah alang-alang tak lunch lagi
ReplyDeletewalaupun rumah akak dikelilingi kebun kelapa sawit, tapi tak pernah jumpa cendawan ini
ReplyDeleteSha suka cendawan ini.. Tak ada lagi nampak orang jual kat sini..
ReplyDeletetak pernah try lagi cendawan busut ni
ReplyDeleteTempat Mrs. A pun panggil cendawan busut.
ReplyDeleteTumis air suka masak lomak cili api pun sodap hehheee
Betul..bukan semua cendawan boleh makan...tak pernah try cendawan busut ni..
ReplyDeleteMakanya saya tak berani petik sembarangan Krn tak tahu mana yg elok, mana yg beracun. Lebih aman beli saja 🤣.
ReplyDeleteTapi dulu asisten saya ada yg paham. Jadi pernah jalan di kebun, dan lihat ada jamur tumbuh. Langsung dia petik, masak tumis cabe hijau. Sedap
Makanya saya tak berani petik sembarangan Krn tak tahu mana yg elok, mana yg beracun. Lebih aman beli saja 🤣.
ReplyDeleteTapi dulu asisten saya ada yg paham. Jadi pernah jalan di kebun, dan lihat ada jamur tumbuh. Langsung dia petik, masak tumis cabe hijau. Sedap
Tak pernah makan cendawan busut. Biasa makan yg beli tu cendawan tiramkan?
ReplyDeleteSedap.. makan dengan nasi panas + sambal belacan. kecur liur dibuatnya.
ReplyDeleteya allah sedapnya! teringat cendawan mak masak!
ReplyDeletefreshly cendawan busut
ReplyDelete