Jom Buat! Golden Ball Sushi King

04 January 19 Comments

 


Balik dari kerja petang semalam, Mak aku minta tolong kaitkan buah pelam telur 

yang rachakkkkk berbuah.

Terlalu banyak penuh sepohon kayu daunnya rimbun.

Mak kata boleh bagi si Bong (Adik Bongsu aku si Aiman) bawak ke ofis Proton.


Daripada buah tu busuk di pokok, lebih baik beri pada orang kan?

Kait punya kait, dapat lebih kurang 3 tong cat 5 liter.

Pastu aku pon bagi-bagi pada jiran kiri kanan.

Selebihnya si Bong bawak untuk bagi pada kawan-kawan dia.


Agenda petang selesai dengan sesi kait pelam telur.
Disambung pula sesi malam bila si Bong pulang dari kantor dia.

Si Bong ni memang selalu ada je permintaan dia.
Nasib baiklah ada je bahan dalam peti ais tu.

BAHAN-BAHAN GOLDEN BALL SUSHI KING

-Crab Stick
-Telur Rebus
-Lada Putih
-Mayonis Kewpie
-Sesame Oil
-Tepung Serbaguna 
-Serbuk Roti

Cara buat pun mudah sangat.
Rebus telur pastu salutkan dengan tepung dan serbuk roti.

Pastu potong dua telur rebus & ratakan campuran crab stick dengan mayonis.
Taruklah banyak menggunung tinggi ikut tekak kita sendiri.

Zaman serba serbi mahal sekarang ni,
kena rajin buat sendiri aje apa yang teringin tak gitu? hehe


Jom Join ! Giveaway By Blog Roziah Muhammad Nor

03 January 18 Comments

 



KLIK BANNER DI ATAS UNTUK JOIN


Sis Cie buat Giveaway sempena dah lebih 12 tahun usia blog beliau tau!

Tempoh Giveaway ni bermula 30 Disember 2023 hingga 29 Januari 2024.

Masih sempat lagi untuk turut serta memeriahkan Giveaway ni tau!

Haaa hadiah pula akan ada 8 pemenang!

Apa tunggu lagi letssss go gaisssssss! hehehe


Jalan-Jalan Tahun Baru

03 January 16 Comments

 


Salam tahun 2024 semua! Moga sahabat semua dalam keadaan baik saja. 

Buku 2023 sudah selesai. Melangkah masuk ke halaman baru tahun 2024.


Tahun 2024 aku mulakan dengan bawa Mak dan Abah jalan cari makan 

di sekitar bandar Teluk Intan Perak. 

Lokasi yang kami singgah adalah di Pak Man Nasi Tempurung.



Di Pak Man Nasi Tempurung ni banyak juga pilihan lauk. 
Ada kambing bakar, ikan bakar, kerang rebus, udang, 
masak lemak daging salai, telur masin dan pelbagai sayur ulam. 

Keunikan di sini sudah tentu kerana nasi nya dihidangkan dalam tempurung 
yang di skru khas bersama dengan tapak untuk memudahkan berdiri terletak elok.

Pak Man Nasi Tempurung ni baru saja dibuka 
pada Awal November 2023. 
Dan masih dalam proses penambahbaikan pembesaran kawasan makan.

Jika pergi waktu hujung minggu memang agak panjang barisan 
dan berdiri lama untuk buat bayaran kerana kaunter hanya ada satu. 

Pada tekak Mak dan Abah aku, mereka berikan rating 8/10 overall okay.

Kawasan parking sangat luas dan mudah untuk diakses.

Cuma jalan untuk masuk agak bahaya sikit 

disebabkan perlu melintas jalan raya yang sibuk.

Boleh repeat lagi nanti sebab Mak dan Abah kata sedappppp! hehehe


Nak Hantar Ke Mana Barangan Terpakai?

07 November 22 Comments

 


Zaman sekarang ni semakin keras dengan pelbagai dugaan hidup seharian.

Dan ada antara kita kurang bernasib baik dan agak susah dalam menempuh kehidupan.




Untuk sesiapa yang tinggal sekitar kawasan Tanjung Malim Perak, 
ada satu Pusat Pengumpulan Barang Terpakai terletak di Taman Bandar Tanjung Malim.

Landmark pun tak susah nak cari.
Hanya perlu waze Pasaraya TGM Tanjung Malim.
Dan perlu terus ke depaaaaan sikit dan belok kanan.
Terus akan nampak kawasan tapak pengumpulan ni.




Pengendalinya Puan Habibah Yaakob sangat ramah.
Dan bukan terhad hanya pakaian terpakai sahaja,
Kita boleh juga hantar buku-buku dan toys untuk diagihkan pada yang memerlukan.

Terutama pada golongan asnaf dan perumahan Orang Asli yang berhampiran.
Tak lupa buat mangsa yang terlibat dengan tragedi banjir.

Tapi sebelum hantar pakaian terutamanya,
Adalah lebih baik kita asing, packing & label siap-siap.
Supaya mudah kerja agihan pada golongan sasar.

Sebab dah pernah berlaku dulu longgokan pakaian terpakai,
ada jugak yang hantar pakaian yang dah taraf kain buruk .

Kesian pada petugas sukarela yang perlu asingkan pulak semuanya :(


Nak Test Mesin Jahit Raleigh

06 November 14 Comments

 


Hujung minggu baru ni ada kawan Abah (Paklong Hamid) sekeluarga singgah ke rumah.

Diorang balik dari majlis walimatul'urus di Kampar.

Sembang punya sembang, Paklong Hamid kata ada 1 mesin jahit vintage dah takda sapa guna.




Paklong Hamid kata mesin jahit Raleigh ni daripada arwah Nenek dia dulu.
Diwarisi oleh Paklong Hamid sebab orang lain tak pandai guna.
Dan dah lama mesin jahit ni tersadai kat rumah Paklong Hamid.

Abah kata jual je lah kat Abah & boleh lah guna untuk jahit apa-apa.
Paklong Hamid kata ambik je lah free kat rumah dia.

Abah pun tak lepaskan peluang, esok pagi terus pegi rumah Paklong Hamid.
Nasib baiklah muat sumbat mesin jahit Raleigh ni dalam alza Paklong Hamid.

Sampai je kat rumah, Abah cuba dulu pijak mesin ni.
Wahhhh meluncur laju tanpa gagal!
Abah pun turunkan ilmu dan teknik cara nak guna.

Aku tak pernah ada pengalaman guna mesin jahit weyhh! 
Ehhhh tapi tak susah mana rupanya.
Aku test pijak mesin dan ikut je rentak dia,
Tadaaaaa menjadi jugak pelapik / alas periuk pertama aku hahahaha!

Okey ini memang betul-betul 'duduk rumah goyang kaki boleh dapat duit'
Kalau kena caranya wuhuuuuuu~

-Skill Takoyaki dah ada
-Skill menjahit --- on the way hehehe

Okay Nah Pan Takoyaki

25 October 22 Comments

 


Hi semuaorang! Semalam aku share berkenaan kerajinan diriku membuat takoyaki

Dan yes Pan Takoyaki aku beli di shopee setelah berkali-kali dirachunnnn oleh si adik bongsu.


Ada sahabat yang bertanya sos takoyaki tu buat sendiri ke?

Semestinya tidak tuan puan.

Sebab aku order saja di shopee dan boleh pilih nak set yang macam mana.

Link Set Takoyaki Pan sekali tepung dan sos Takoyaki :


1) Link Takoyaki Pan Sahaja

2)Link Set Pan (termasuk tepung & sos)


Aku beli yang full set lebih mudah sebab semua ada.

Usah gusar fikir takut tak jadi.

Kita hanya perlukan keberanian untuk mencuba saja.

Permulaan akan comot sikit dan kemudian inshaAllah akan terbentuk helokkkk hehehe


Octopus Takoyaki

24 October 23 Comments

 


Hai moga sihat semua sahabat blog saya. Baru-baru ni si adik bongsu saya (nama Aiman tapi disebabkan dia bongsu dan dia taknak dipanggil Acu / Usu / Paksu jadi dia kata panggil dia Bong saja (sesiapa pernah tonton drama Bong lakonan si Ikhwan (rujuk gambar bawah)



Jadi sejak lahirnya anak-anak saudara, semua panggil Bong. Dan sudah beberapa kali si Bong 'merachunnnnnnn' ajak aku beli Takoyaki Pan sebab Takoyaki ni salah satu makanan kegemaran Bong dan juga Mak aku.

Maklumlah bila beli, bahan atau isi dalamnya tak besar mana lah ditambah pula dengan kenaikan harga barang zaman sekarang kan? 


Setelah lama dirachunnnnn oleh si Bong, akhirnya aku ambil keputusan untuk beli Takoyaki Pan dan ketibaan Takoyaki Pan tu disambut dengan senyuman lebarrrrrr oleh Mak aku.




Masa mula-mula picit masukkan bancuhan tepung tu, agak comot juga sementara nak dapat rentak buat bulat-bulat tu. 

Tapi bila sudah dapat rentak, tadaaaaaaa hasilnya agak membanggakan diri sendiri sebab bukan saja rupanya cantik malah rasanya juga tak kurang lazatnya.

Tak tabur Bonito Flakes (Mak panggil 'daun kering' hahaha) sebab Mak tak suka makan benda tu =P

Bong, Mak dan Abah yang jadi Jururasa juga tanpa rasa ragu berikan 8 bintang out of ten! 

Jadi adakah saya perlu mulakan berniaga takoyaki ? kehkehkeh


Standby Dashcam

23 September 26 Comments

 


Ini lagi satu yang perlu ada juga zaman sekarang ni -- Dashcam. 

Abah dan Abang Long dah lama pesan suruh pasang dashcam ni 

semenjak kes Fuuhhhh Sekelip Mata haritu, Abah & Mak memang risau.

Maklumlah malang tak berbau. 

Benda kalau nak jadi, sekejaaaaaap je kan?


Maka setelah berusaha keras menahan segala pembelian yang bukan-bukan,

Dapat juga mencapaikan hajat yang lama tergendala.

Dashcam ni ada banyak jenis dan lain-lain harga.

Terpulang pada poket kita nak pilih yang mana satu.

Aku kena tunggu Abang Long balik cuti hujung bulan nanti,

baru boleh nak ajak bawa pergi pasang setup dashcam ni.

Moga cun lah semua hendaknya demi masa depan yang lebih cerah huhuhu

Santau : Manusia Bertopeng

18 September 23 Comments

 


Ingatkan zaman dah makin maju, dah takda lah kes santau santau apa semua ni.

Rupa-rupanya tidak ya tuan tuan.

Hati manusia ni bila dah busuk, apa saja pun sanggup buat.


Gambar pinjam Google


Kat tempat kerja aku ni ada sorang akak tu yang kami panggil Kak Fiza.

Kak Fiza ni jenis ceria orangnya. 

Setiap hari datang kerja mesti dia akan memeriahkan suasana.

Tapi satu hari tu aku nampak Kak Fiza ni macam lebih banyak senyap je.

Dan bila Nana bukak cerita, barulah aku faham.

Rupanya Kak Fiza ni kena buatan 'keluarga terdekat' berpunca tak puas hati pasal tanah.

Tanah hak milik arwah ayah dia tapi 'keluarga terdekat' tak puas hati.

Nak rebut tanah tu dengan hantar santau pada semua ahli keluarga Kak Fiza.

Bisnes kakak, bisnes abang dia malap disebabkan hasad dengki 'keluarga terdekat' tu.

Nana kata Kak Fiza pernah cerita yang 'keluarga terdekat' tu,

nak habiskan semua waris yang ditinggalkan arwah ayah Kak Fiza.

SEMUA tu termasuk segala anak menakan, cucu menakan.

Supaya bila semua waris mati, mudah untuk dapatkan harta tanah tu.

Dan Nana kata lagi, Kak Fiza pernah kena santau sampai melekat segala

paku, mata kail, pisau cukur dan miang buluh.

Allahuakbar deritanya hanya Tuhan yang tahu.

Harini Kak Fiza tak masuk kerja sebab semalam dia kena santau teruk lagi.

Mohon doakan kesembuhan untuk Kak Fiza sekeluarga ya.

Moga kita semua dijauhkanlah daripada busuk hati manusia yang sebegini :(


Sempena Birthday Papa

15 September 17 Comments

 


Masa 08 September haritu hari ulangtahun kelahiran Abang Long aku yang ke 42. Mula-mula Kakak Ipar (Kak Long) plan minta tolong aku untuk bawa Mak & Abah sebagai kejutan tapi Abg Long ajak balik kampung (rumah Mak & Abah), maka terpaksa cancle lah kejutan.


Kek indulgence Kak Long order daripada kawan dia home baker.



Masak sendiri je ikan pari bakar & shellout



Kak Long pada mulanya dah planning macam-macam nak buat kejutan sempena birthday husband dia (Abang Long aku). 

Tup tup masa hari diorang dalam perjalanan nak balik ke rumah Mak & Abah aku, kereta diorang pula meragam. Ada benda apa entah yang menyebabkan kereta jadi semput-semput dan kerap mati sendiri pastu bila start pun jadi lambat nak hidup. 

Terus potongggg mood Abang Long.

Kakak Ipar plan kononnya nak ajak makan-makan kat luar.

Tapi bila tuan badan dah hilang mood, decide makan-makan kat rumah aje lah.

Mak & Abah pun lebih seronok makan-makan kat umah je sebab selesa.

Bakar-bakar ayam, buat shellout sikit, ikan pari bakar sikit & masak spagetti, fries, nugget.

Lebih jimat pun iye jugak masak sendiri ni.

Maklumlah zaman sekarang hidup ni kerassssss ye dak? 

Moga Abang Long dipermudahkan segala urusan kereta dia aminnnn.

#ApaNakMakan-Begedil Soto Apam Gula Hangus

20 August 21 Comments

Salam hujung minggu. Hujung minggu mood kerajinan ada datang sikit hehehe.

Jadi kita pun lenyek lah kentang sebab ada permintaan nak si adik bongsu nak makan begedil.




Selesai lenyek kentang dan jadi begedil.

Kita proses buat soto pulak sebab mak teringin nak makan soto.

Sebab bila beli, tak puas makan soto & begedil tu.

Buat sendiri boleh letak sukahati banyak mana kita nak ye dak? hehe

Pastu masuk petang sikit, mak kata teringin apam gula hangus.

Kita godeklah bahan yang ada kat rumah.

Jadilah dapat 36 biji halus comel-comel buat makan petang hehe


Ayuh Mengundi!

12 August 9 Comments



12 Ogos 2023 - Pilihan Raya Negeri untuk 6 negeri (Kedah,Penang,Kelantan,Terengganu,Selangor,N9).

Moga dipermudahkan urusan semua.
Moga pemimpin yang kurang memberi mudarat menjadi pemimpin.
Moga selamat semuanya.



Disebabkan sana sini sibuk mengundi, maka aku yang tak terlibat ni, jadi chef mengundi kat dapur je.
Menu pun yang mudah ringkas je lah untuk jamu tekak.

Ikan kerisi & ikan pelaling goreng rangup.
Abaikan ekor, sirip ikan goreng tu,
sebab anak saudara dah ngap dulu.
Habis kemetot ekor ikan tu.

Sambal sotong lauk feveret kakak ipar.
Masak lemak sayur pucuk dan suun feveret abang long.
Ulam dan sambal belacan feveret aku.

Cukuplah menu untuk hari pengundian.
Syukur Alhamdulillah masih ada lauk di meja makan.


Ayuh Istighfar

11 August 12 Comments

 




Walaupun setiap hari semakin 'keras' dengan ujian kehidupan, kita jangan lupa bersyukur dan istighfar selalu. InshaAllah akan ada cara dan jalan Allah akan beri pada kita untuk selesaikan sesuatu masalah. 

Atau paling tidak, kita kerapkan sedekah pagi.

1 hari = sedekah 1 ringgit pun takpe (ikut mana kita mampu & tidak membebankan)

Akan ada 'keajaiban' yang kita tak sangka-sangka.

Cuba jadikan amalan kita.

Bukan untuk sesiapa, untuk amal jariah kita juga ye dak? :)

#ApaNakMakan-Roti Kukus / Roti Wap

09 August 13 Comments

 


Macam-macam jenis makanan viral & trending zaman media sosial sekarang kan?

Baru-baru ni viral pasal Buah Donut Peach.

Tapi disebabkan harga dia agak 'kayangan' untuk poket aku, jadi belum sempat merasa hehe




Masa pagi semalam, awal-awal sampai ofis tu, dari jauh dah dengar meriah suara Kak Izah & Nana.

Sampai je ke pantry tu, harum semerbak bau yang menggamit bulu hidung hehehe

Nana dengan pantas hulur sebekas ROTI KUKUS atau ROTI WAP pada aku.

Dia suruh aku cuba yang berlauk dan yang filling inti manis (cheesy yogurt,nutella & peanut).

Dan tekak aku lebih suka pada yang Roti Kukus / Roti Wap inti berlauk.

Sebab ada rasa pedas, manis, masin. Semua balance.

Kak Izah yang belanja menu sarapan Roti Wap pagi tu.

Ada gerai baru start niaga katanya & nak support peniaga tu.

Boleh tahan sedap juga Roti Kukus / Roti Wap berinti.

Anak Ikan-Pekasam Puyu

06 August 15 Comments

 


Salam hujung minggu. Moga sahabat dalam keadaan sihat semuanya. 

Jalan-jalan ke mana hujung minggu? 

Aku tak ke mana-mana. Habiskan masa di rumah je dengan keluarga.




Masa pegi ke pasar  pagi dengan Mak & Abah, ada nampak pakcik jual ikan puyu.

Ikan Puyu memang antara feveret Mak & Abah.

Memang tak lepaskan peluang terus beli.

Selesai siang dan cuci, Mak kata nak jadikan ikan pekasam puyu.

Sebab dah banyak kali terkena, bila beli ikan pekasam yang dah siap,

ada je yang kurang kena pada tekak.

Jadi ambil keputusan untuk buat sendiri.

Cara buat pun tak susah mana.

Sangai (goreng kering) je beras ikut anggaran banyak mana ikan.

Kemudian tumbuk beras yang dah di sangai (tumbuk tak terlalu halus)

Garamkan ikan puyu dan gaulkan dengan beras yang di sangai.

Masuk dalam bekas bertutup dan simpan 4-5 hari.

Lepas dah 4-5 hari, dah boleh goreng ikan pekasam tu.

Potongkan bawang, Cili Padi & perahkan limau nipis. Fuhhhh!

Ini antara menu 'bahaya' sebab daripada nak diet, boleh punah harapan diet hehehe



Apa Khabar Orang Kampung?

02 August 13 Comments

 


Terasa macam lama tak muncul di sini hehehe.

Apa khabar semua orang kapung? 

Moga dalam keadaan baik-baik saja hendaknya.

Menjalani setiap hari yang semakin dirasakan mencabar sekarang ni,

Moga semua sahabat blog diberi kesihatan yang berpanjangan.

Nak kata musim batuk demam pun macam iye jugak sekarang ye dak?