Menu Ramadhan 13 & 14

 

Untuk menu Ramadhan Ke 13, si Bong teringin nak makan Bihun Singapore. 

Kita pun buat lebih sikit berbagi jiran (kawan-kawan Geng Mesyuarat Tingkap Mak) hehehe


Abah & Mak teringin nak makan Ikan Cencaru Sumbat Sambal Kelapa.
Tapi taknak pedas sangat (campur cili pedas & yang kurang pedas)
Bahaya kalau tersilap beli, nanti makan boleh berasap telingaaa hehehe


Jiran kita berbagi terung besar-besar jadi kita buat terung goreng berlado pedas manjahh hehehe


Untuk menu Ramadhan Ke 14 kita buatkan Masak Lemak Labu Pucuk Manis untuk abah.

Dan syukur juga sebab jiran bagi ketam kulit lembut (selalu hanya boleh dapat di Kuala Gula,Perak).
Kita bedakkan aje ketam tu buat Ketam Lembut Goreng Tepung Spicy sikit ehehehe

(Bong tak makan ketam sebab leceh banyak kulit katanya)

Jadi disebabkan si Bong tak makan ketam, kita buatkan Sardiin Roll Spicy sikit gini aje.
Jenis-jenis gorengan macam ni feveret si Bong lah sebab boleh makan tanpa perlu buang kulit segala.
Goreng untuk berbuka sikit & bakinya goreng lagi waktu sahur sebab susah nak telan nasi hehehe


Selesai menu Ramadhan 13 dan Ramadhan 14.
Ramadhan sudah masuk hari ke 15.
Alhamdulillah Bong dah sihat dan mula bekerja semula selepas TRAGEDI tempoh hari.
Terima kasih Kak Afzan dan juga Puan Hazel & yang lain juga sering bertanya khabar Bong.
Semenjak Bong recover dari tragedi, selera dia lain macam bulan-bulan Ramadhon ni hehehe


16 comments:

  1. Nampak sedapnya ikan cencaru sumbat tu...warna menarik....saya tak pandai buat macam tu

    ReplyDelete
  2. sempat buat sardin roll tu...

    ReplyDelete
  3. sedap2 menunya
    labu rasa teringin pula ciknur

    ReplyDelete
  4. sedapnya sayur tu. lama akak x makan.ikan bakar tu pun menggoda

    ReplyDelete
  5. sama la menu..ikan caru sumbat semalam... meehoon tu, alahai..dah dlm list dah but x termasak lagi

    ReplyDelete
  6. Suka makan terung......tak pernah lagi buat cencaru sumbat ni....

    ReplyDelete
  7. Sedap semuanya, lama tak makan sardin roll.

    ReplyDelete
  8. Menjadi betul mee hoon Singapore tu. Dlm gambar pun bleh nampak sedap.

    ReplyDelete
  9. sedapnya ketammmm...favourite CUya ni.. walaupun alergik.. hehehe

    ReplyDelete
  10. lama tk mkn bihun spore..sedap tu terung berlado

    ReplyDelete
  11. makan la Bong sementara ada selera ni,minta je nak makan apa dengan kakak sementara kakak belum jadi milik orang nanti kan...hehehe

    ReplyDelete
  12. pucuk manis tu arwah mama dulu suka letak dalam kari dhal. rindunya nak makan kari dhall mama dengan nasi pastu lawan pulak dengan sambal tauhu potong kecik2

    ReplyDelete
  13. nak cari juga laa hari ni
    bihun singapore..
    kalau ada kicap pedas lagi syok
    hahaha

    ReplyDelete
  14. sayur lemak pucuk paku tu sedap.. mkn dengan ikan goreng dan belacan.. yumm yumm yumm.. nikmat.. kenyang pun xtersedar..

    ReplyDelete
  15. Bihun goreng Singapore tu kita suka sangat!
    Ada ikan cencaru sumbat lagi... Bismillah!

    ReplyDelete
  16. Kak SA terpikat kat cencaru bakar sumbat sambal tu la..sedapnyaaaa

    ReplyDelete