Feveretable : air masak

hai engkorang. woahh semenjak dua tiga menjak ni cuaca panas gila. tu baru panas dunia. bila musim panas ni konfemla tekak asyik dahaga je. aku dulu memang jenis susah nak minum air masak. aku jenis yang minum air masak tapi kena yang sejuk baru kuar peti ais punya.. kalo yang tak sejuk memang aku tak pandang. huhhh dasar memilih engko ni ana =P 

tapi--

itu dulu. kini tidak lagi.. macam iklan jual produk pulak. ehh nak cakap pasal minum air masak tadi sebenarnye. sekarang ni, minum air masak dah jadi habit aku. manusia boleh berubah kata orang.. aku sendiri pon tak pasti entah sejak bila dan bagaimanakah aku mampu menjadikan aktiviti minum air masak ni satu habit. kalo sebelum ni kemain la susahnya tekak ni nak telan air masak yang tak sejuk tu. memilih.. 



sebenarnye memang kita kena minum air masak sekurang²nya 2 liter atau bersamaan dengan 8 gelas sehari. haaaa 2 liter engko ! lalu ke ? aku sekarang train diri aku untuk wajib habeskan 1 liter air masak untuk sesi masuk kerja pagi (dari kul 9 sampai kul 1 tengah hari) pastu untuk sesi petang pulak (2.00-6.00) kena habeskan lagi 1 liter.untuk satu bulan dalam Januari aritu agak positif sebab aku berjaya jugak habeskan setiap sesi pagi tu 1 liter.. sesi petang je kadang tak habes. sebab banyak sangat aktiviti yang kena hadap pastu sampai  tak sempat nak minum =.='

dan baru² ni pihak SKMM ada datang bawak goodies yang ada logo skmm untuk diberikan sebagai free gift pada peserta yang join program yang bakal dianjurkan oleh aku dengan partner aku Ida.. antara goodies tu ada jugak botol air 1 liter... kaler pink lagi tau ! ohsem sangat untuk gegerl macam aku kan ? hahaha 


18 Lovenote(S):

  1. betul tu skrg panas la pula
    haritu sejuk tergedik2 -__-

    p/s: musim panas ni mmg kena minum air masak banyak, kalo tak nnt sakit tekak uhuuu

    ReplyDelete
  2. kakak! nak goodies 1 boleh..hehehe

    ReplyDelete
  3. teruskan minum
    dh dpt botol comey pulakkan. harap harap lg bersemangat

    ReplyDelete
  4. bagus.. bagus... mogajadi habit... mula2 mmg susah.. nanti lama2 kita akan biasa... :D

    ReplyDelete
  5. ya, jadikan habit setiap kali bangun pagi, terus teguk air masak dulu segelas... lepas tu baru berus gigi, petua ni baguih untuk kesihatan secara umum, amalkan la hari2 ^^

    ReplyDelete
  6. tabiat yang bagus untuk kesihatan

    ReplyDelete
  7. dah buat tapi kadang2 memang fail tak boleh nak follow sangat ..haha

    ReplyDelete
  8. dulu sy mmg mls nk minum air kosong ni tp skrg terpaksa.. ;-)

    ReplyDelete
  9. bagus3..moga berterusan :)

    ReplyDelete
  10. betul tu...dalam cuaca kering macam nie kita kena banyak minum air masak bagi mengelakkan badan daripada dehydrate..hehe

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  11. air masak bagus untuk kesihatan...like its..:D

    ReplyDelete
  12. ya air masak sangat sangat penting sekarang ni. memang sangat sangat panas. Tapi akak suka air suam. rasa dahaga tu lambat sket.ngeee


    ReplyDelete
  13. 8 gelas = 2 liter ke? hihi.. ingatkan 4 liter

    ReplyDelete
  14. skang mmg banyak minum air masak je sbb cuaca pun panas skang kan..air masak memang terbaik :)

    ReplyDelete
  15. I bring water bottles as well, but somehow I didn't feel really good using it, maybe it's too small that I always drink a lot, I have to keep asking my cafeteria to refill it with air suam, and they always refill it with air PANAS -.-" Nak bawak air botol besar like how chinese used to bring it, segan pula

    ReplyDelete
  16. minum air masak byk2 memang bagus. tapi kadang yg tak larat asyik p toilet. tapi sebab nak dapat badan yg sihat apedehal sgt kn setakat buang air kecik tuu. hihiii

    ReplyDelete
  17. memang kena banyakkan minum air masak.. kalau boleh kurangkan minuman berais, dalam keadaan cuaca macam ni.. Ros ni pun baru je sembuh demam/selsema..

    ReplyDelete
  18. musim panas skang ni.2liter air masak apa ada hal nak habiskan..sy ni kita tegar la minum air masak..mmg jarang minum air manis..sesekali bila teringin je..aiman pun di train minum air msk.beli air manis seminggu sekali je ye kt kantin sekolah.hehe

    ReplyDelete

 
© Copyright | All Right Reserved by Anamizu