Fun Facts : Anak Felda



"untungla jadi anak felda"

aku benci tiapkali ada yang sesuka hati sinis keluarkan statement tu.
untung--rugi tu satu PILIHAN.
apa hang rasa-
jadi anak Felda, celik mata terus kaya?
kalo bukan sebab mak-pak bersussahpayah masuk rancangan,
tak payahla nak eksyen jadi anak Felda.

apa hang ingat-
nak tunggu hasil sawit keluar,
tunggu sehari dua ?
makan tahun wa cakap lu.

ada yang bungkus kain baju,
balik kampung, tak tahan nak tunggu.

bila sekarang, Felda dapat macam-macam,
senang tempek ayat sesuka hati :

"untungla ko anak Felda, semua dapat"
"untungla hang cucu Felda, semua ditanggung"

dulu-dulu masa zaman susah,
ada yang amek kesah ?

tak duduk dalam kasut kami,
tak payah nak banyak bunyi.

9 Lovenote(S):

  1. Depa dah penin tengok duit bnyk tu... tu la depa jeles tu... hahaha... padahal semua tu sebenaq nya hasil titik peluh jugak... bukannye main cop-cop gitu je... hehe...

    biaq la depa nak cakap pa kak ana... ambik positif ja... InsyaAllah diorang akan faham...

    *Maafkan wan kalo tersalah cakap*

    "Keep Smiling"
    ^_^

    ReplyDelete
  2. mentaliti orang yang dengki begitulah.. mereka nampak bila dah senang.. tapi masa kitatengah susah dan berusaha untuk senang mereka buat-buat tak nampak pula..

    ReplyDelete
  3. mulut org kan, paham2 ja la... kalo mulut tempayan, boleh ditutup... tp kalo mulut org, hahaha... ;p

    the dangers of assumption: one will look like a total arse if one simply assume on something without proper/solid information and proof regarding that particular matter. org yg mcm ni selalunya suka main serkap jarang, bajet bagus dan suka hentam melabel org lain sekian2 benda negatif berdasarkan benda yg dia nmpak (surface level) pd ketika itu saja, tanpa mengenali org tu terlebih dulu.. org mcm ni ramai, dan kalo org sebegini ditegur, mesti tak boleh terima kenyataan yg dia sebenarnya seorang douchebag yg judgmental dan self-centered ^^

    maka, apa yg kita boleh buat ialah: sabau aje ler, Allah Taala jugak yg tahu segala ^^

    ReplyDelete
  4. orang lain tak rasa apa yg orang lain alami. macam gitu lah. duk sembang kedai kopi lebihh. hehe.
    kengkawan ee pun ada jugak anak felda. tapi diorang takda lah hidup senang sangat. so so je.
    sabar naaaaa. hiks.

    ReplyDelete
  5. mulut org mmg susah nak tutup... biarkan aje

    ReplyDelete
  6. betoi. kelapa sawit bukan hari ni tanam, esok dah keluar buah. paling cepat 3tahun baru ada buah. tak pe lah, sabar je lah cik ana, orang tak tau apa yang diri sendiri rasa. :)

    ReplyDelete
  7. itu kata2 org yg cemburu... biarlah... kita layan lebih2 kang stress plak...

    ReplyDelete
  8. itu lah mulut org yg sukar nk ditutup. nmpak bla snng masa susah ada amik kisah semua tu.

    thanks dear doakan ciksu smga baik baik aja dan dipermudahkan semuanya ye..

    ReplyDelete
  9. ada bunyi jeles disitu. abaikan. susah senang hidup kita ni pilihan masing². nak senang, keja keras. nak susah pun senang, goyang kaki.

    ReplyDelete

 
© Copyright | All Right Reserved by Anamizu