Feveretable : Cheesekut

7:07 PM 15 Comments A+ a-

ok ampun. aku memang suka makan. tambah pulak kalo melibatkan bahan ada chocolate. memang hantu. kali ni aku terbeli ni  benda ni pulak-- cheesekut nama dia. mungkin sebab faktor basic ingredients dia ada cream cheese dan biskut cream cracker kot sebab tu dia dapat nama cheesekut. 

RESEPI CHEESEKUT MUDAH :

BAHAN-BAHAN:

  • 250gm cream cheese 
  • setengah tin susu pekat (aku taknak manis sangat)
  • susu low fat / fresh milk / full cream (pilih salah satu)
  • biskut petak camtu (jenama apa pun terpulang lah ikut tekak masing-masing)
  • nestum / oreo / milo / M&M candies / chocolate syrup (untuk topping)

CARA-CARA:
1.Cream cheese tu satukan dengan susu pekat masuk dalam mixer atau blendkan aje sampai jadi creamy tekstur dia.
2.Celup biskut dalam susu segar (takyah lembik sangat. biskut acah-acah mandi susu ni tujuannye supaya lembut masa dimasukkan ke mulut nanti kikiki)
3.Susun biskut tu pastu lapiskan dengan adunan cream cheese + susu tadi tu.
4.Ulang step melapis tadi sampailah habis biskut dan cream adunan tadi tu.
*untuk topping taburkanlah milo ke, chocolate syrup ke atau apa saja ikut tekak engkoranglah hehe
5.Bila dah setel proses melapis + dah siap toppping tadi, masukkan dalam fridge / chiller beberapa jam.


aku beli je cheesekut ni. pada hal nak buat dia senang ya Rabbi. tapi sebab bizi dengan kerje kan *pada hal malas* so aku p je terjah kedai kek kak nana kat area tempat keje aku. memandangkan kedai tu pulak tak jauh, so memang lagi kukuhla alasan aku untuk p singgah beli. wahahaha adehh asyik makan sesaje =P

15 Lovenote(S)

Write Lovenote(S)
plain83
AUTHOR
February 23, 2014 delete

cheesekut la pulakkk... kekeke ;3

Reply
avatar
ct kektus
AUTHOR
February 23, 2014 delete

hahaa. kalau dah hantu coklat memang tak boleh nak buat apa lah. :D
kite suka makan cheesekut ni. sekali buat, kadang2 tak sempat sampai esok. adik2 tak berapa minat sangat. memang kite je lah yang bedal. kikikiii :)

Reply
avatar
Nick Nashram
AUTHOR
February 23, 2014 delete

nampak macam sedap je.
siap ada straberyy lagi kat atas tu..hehe

Reply
avatar
Budak Kampung
AUTHOR
February 23, 2014 delete

acu try buat mesti ag sedap...iman dah try buat

Reply
avatar
February 23, 2014 delete

baru nengok blog cik epal pasal resepi cheesekut nih ..

Reply
avatar
wan niahix
AUTHOR
February 24, 2014 delete

Nyam-nyam... nampak sedap... hehehe... dh kene dengan orang yang membuatnye, lagi sedap...

"Keep smiling"
^_^

Reply
avatar
February 24, 2014 delete

nak buat senang kan? tapi samalah, akk tak buat sendiri...tempah je ngan kengkawan.... akk tak suka baking

Reply
avatar
QasehnyaRania
AUTHOR
February 24, 2014 delete

nampak sedap dan menyelerakan ni.. ada stobeli lagi tu.sedapnya

Reply
avatar
February 24, 2014 delete

iye..stoberi tu yang buat 'mahal' tu ^_^

Reply
avatar
February 24, 2014 delete

Ouwh, memang nama dia Cheesekut rupanya. Ingatkan hari tu ada kawan main main sebut 'Cheese, kot?'

Reply
avatar
Puan Kutu
AUTHOR
February 24, 2014 delete

amboimacam2 dia makan..buat sendiri puas makan..tp klu malas apa pun tak boleh..hehe

Reply
avatar
AtieAbid
AUTHOR
February 25, 2014 delete

Ya Allah..menggodanyaaaaa!!!!

Reply
avatar
cEro
AUTHOR
February 25, 2014 delete

Semua makanan yang ada cheese pasti akan menarik minat aku...
Nak start moto, nak pergi kedai kek nak beli cheese cake. Ngidam.

Reply
avatar
LiNda
AUTHOR
February 25, 2014 delete

kak ana...fb akk memang tmpat pling syok nk tgok makann sedap2. tambah2 pic kek tu..alahai..meleleh air liur teman.. :)

Reply
avatar
Aisyah Ghazi
AUTHOR
January 15, 2016 delete

Hello admin. I dh try your recepi. Mmg sedap and menjadi. Anak2 sedara datang rumah memang suka. Thx ya for sharing. Anyway, free2 jemput ke blog saya untuk info2 kekal fit and slim.

>>>Tips Slim & Fit Semula Jadi!<<<

Reply
avatar