Feveretable : Cheesekut

ok ampun. aku memang suka makan. tambah pulak kalo melibatkan bahan ada chocolate. memang hantu. kali ni aku terbeli ni  benda ni pulak-- cheesekut nama dia. mungkin sebab faktor basic ingredients dia ada cream cheese dan biskut cream cracker kot sebab tu dia dapat nama cheesekut. 

RESEPI CHEESEKUT MUDAH :

BAHAN-BAHAN:

  • 250gm cream cheese 
  • setengah tin susu pekat (aku taknak manis sangat)
  • susu low fat / fresh milk / full cream (pilih salah satu)
  • biskut petak camtu (jenama apa pun terpulang lah ikut tekak masing-masing)
  • nestum / oreo / milo / M&M candies / chocolate syrup (untuk topping)

CARA-CARA:
1.Cream cheese tu satukan dengan susu pekat masuk dalam mixer atau blendkan aje sampai jadi creamy tekstur dia.
2.Celup biskut dalam susu segar (takyah lembik sangat. biskut acah-acah mandi susu ni tujuannye supaya lembut masa dimasukkan ke mulut nanti kikiki)
3.Susun biskut tu pastu lapiskan dengan adunan cream cheese + susu tadi tu.
4.Ulang step melapis tadi sampailah habis biskut dan cream adunan tadi tu.
*untuk topping taburkanlah milo ke, chocolate syrup ke atau apa saja ikut tekak engkoranglah hehe
5.Bila dah setel proses melapis + dah siap toppping tadi, masukkan dalam fridge / chiller beberapa jam.


aku beli je cheesekut ni. pada hal nak buat dia senang ya Rabbi. tapi sebab bizi dengan kerje kan *pada hal malas* so aku p je terjah kedai kek kak nana kat area tempat keje aku. memandangkan kedai tu pulak tak jauh, so memang lagi kukuhla alasan aku untuk p singgah beli. wahahaha adehh asyik makan sesaje =P

15 Lovenote(S):

  1. cheesekut la pulakkk... kekeke ;3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hello admin. I dh try your recepi. Mmg sedap and menjadi. Anak2 sedara datang rumah memang suka. Thx ya for sharing. Anyway, free2 jemput ke blog saya untuk info2 kekal fit and slim.

      >>>Tips Slim & Fit Semula Jadi!<<<

      Delete
  2. hahaa. kalau dah hantu coklat memang tak boleh nak buat apa lah. :D
    kite suka makan cheesekut ni. sekali buat, kadang2 tak sempat sampai esok. adik2 tak berapa minat sangat. memang kite je lah yang bedal. kikikiii :)

    ReplyDelete
  3. nampak macam sedap je.
    siap ada straberyy lagi kat atas tu..hehe

    ReplyDelete
  4. acu try buat mesti ag sedap...iman dah try buat

    ReplyDelete
  5. baru nengok blog cik epal pasal resepi cheesekut nih ..

    ReplyDelete
  6. Nyam-nyam... nampak sedap... hehehe... dh kene dengan orang yang membuatnye, lagi sedap...

    "Keep smiling"
    ^_^

    ReplyDelete
  7. nak buat senang kan? tapi samalah, akk tak buat sendiri...tempah je ngan kengkawan.... akk tak suka baking

    ReplyDelete
  8. nampak sedap dan menyelerakan ni.. ada stobeli lagi tu.sedapnya

    ReplyDelete
  9. iye..stoberi tu yang buat 'mahal' tu ^_^

    ReplyDelete
  10. Ouwh, memang nama dia Cheesekut rupanya. Ingatkan hari tu ada kawan main main sebut 'Cheese, kot?'

    ReplyDelete
  11. amboimacam2 dia makan..buat sendiri puas makan..tp klu malas apa pun tak boleh..hehe

    ReplyDelete
  12. Ya Allah..menggodanyaaaaa!!!!

    ReplyDelete
  13. Semua makanan yang ada cheese pasti akan menarik minat aku...
    Nak start moto, nak pergi kedai kek nak beli cheese cake. Ngidam.

    ReplyDelete
  14. kak ana...fb akk memang tmpat pling syok nk tgok makann sedap2. tambah2 pic kek tu..alahai..meleleh air liur teman.. :)

    ReplyDelete

 
© Copyright | All Right Reserved by Anamizu