tumit merekah | ubatnya?


krim kerekahan tumit.
-soothes-moisturises-smoothens






tumit merekah.
pecah-pecah.
ubatnya?
mudah.
pergi farmasi.
"cracked heel cream"
AIKEN, ELLGY  Plus, SCHOLL, DOLLA, KANNA.
"clinically tested.visible results within 3 DAYS"
pilih mana suka.


hati merekah???
ubatnya???
TAZKIRAH lah bro :)

tahun naga

sudah makan besar? owhhh makan tak ajak! huh majok seminit! *moncong* semalam punya cerita  guwa tengok kat fesbuk perhhh kemain ramai gila hapdet pasal jem! sana jem.. sini jem.. melekat habes! fuhhhh bersyukur gila guwa hanya bekerja dalam kampung tercinta.. takde sesak, takde melekat.. bayangkanla nak balik KL----Felda Besout yang selalunye cume 2 jam last² semalam sampai 5 jam baru sampai.. *guwa refer status fesbuk kengkawan guwa la* perhhh! gile kematu bontot!!! hahaha

orang laen dah start holiday dari jumaat aritu, guwa baru nak merasa nikmat cuti.. wahhhhhhhhhhhh nak g mane ea????? owhhh indahnye cuti *senyum lebaaarrrr*







eh sowy lupe.. nah amek angpow sowang satu.. jangan malu².. free je nih nak kasi.. jemput arr makan ape yang ade.. kalo nak limau, amek je kat depan nu..buat macam rumah sendiri..kehkehkeh =D



cupcakeS | gooo cuppieS!

guwa salah sorang ahli kongsi gelap Geng FiQ'ra GF)... sekarang dh setel segmen untuk aktiviti ke 8.. pemenang pon dah diumumkan.. guwa tak sempat join aktiviti ke 8 aritu sebab bizi kerja *cehh ye lettew ko ana* dan untuk next aktiviti, admin GF dah tetapkan kumpulan *wahhhh siap ade kumpulan ko* admin kasi 1 ketua / kapten utk setiap group dan kapten tu kene kempen utk tarik 9 orang untuk jadi ahli group die.. and name² group smuanya makanan.. ada group macarons, pancake, donut, dorayaki, cupcakes dan apam polkadot.. guwa pilih untuk join group cupcakeS.. sebab ape? sebab guwa rasa guwa comel la..hahaha *gile perasan ko ana*


dan ini adelah 10 orang ahli group cupcakeS atau kiteorang shortformkan je bagi jadi "cuppieS".. auwwwww bajet comel lettew sebut gittew =P

1) IzzRazak (kapten kapal)
2) AnamizuKaito  
10) Joel Leslie 

guwa dengan kapten izz sempatla jugak gatal tangan create tagline group kiteorang nih :


 "bersatu itu MANIS, bercerai kompem MENANGIS!"

and guwa pulak tadi gatal² tangan buat bende kelip² nih.. 
sile jgn tengok lelame kerana akan pening..hahaha

banner lip-lap #1
Photobucket



banner lip-lap #2
Photobucket


okeh tu je laporan untuk harini.. karamdilaut melaporkan untuk berita Geng FiQ'ra.. pstttt... rerajinla p terjah link dorang tuh smua.. hebat² smue tu.. adik² lagi tau.. dah terer belogging..yosshhhh~ gooooooooooo cuppieS!!! =D

mandai | makanan orang banjar



mak dan abah guwa memang pure banjar.. mak guwa berasal dari parit 6 atas.. abah guwa pulak parit 2.. dua²  kat area bagan serai sana.. dalam kebudayaan Banjar ada macam² jenis makanan… memandangkan guwa memang anak banjar, ada certain makanan spesel orang banjar yang guwa agak familiar la..
antaranya yang agak femes adalah wadi, pekasam, gagatas, kalakatar, dan jugak mandai.. nama dia memang bunyi agak pelik.. pronounciation  dia pon memang ada cara la.. idgham dia pon kena betoi.. kalo tidak memang jadi pelik la..kehkehkeh
sebelum ni ada gak kawan² blogger yang suggest kat guwa mintak buat entry pasal makanan orang banjar.. abang long guwa pon dah lame gak suggest suruh tempek kat blog pasal makanan orang banjar ni.. bukan ape, at least kalo ade anak² banjar yang dok gugel, ade gak dapat info..hehe
kebetulan pulak arini tadi mak guwa ada buat satu makanan ni,  namanya Mandai atau pun kulit Tiwadak (cempedak) kata orang banjar.. die sebenarnye kulit cempedak yang digoreng.. orang Banjar sebut kulit cempedak goreng sebagai mandai dan ada jugak yang sebut hampapai..
Mandai ni dah lama dijadikan lauk alternatif bagi orang Banjar.. macam yang mak dengan abah guwa selalu cerita, “dulu mana la ada kepsi mekdi semua.. kulit cempedak ni je la lauk mak.. hangpa la ni untung.. makan smua lauk sedap²”  perhhh! touching dan terinsaf sekejap guwa ()  
cempedak ni selalunya memang orang makan buah die dan kebanyakan orang tak terfikir pon untuk manfaatkan kulit cempedak ni.. tapi arini tadi guwa sempat menuntut ilmu dari mak guwa  cemane cara nak buat mandai ni.. lets cekidaut!


bahan²:
-kulit cempedak, garam, minyak masak

cara² membuatnye :
-kulit cempedak dikupas bahagian luarnye yang keras(hijau) tu
-kemudian dibersihkan
-potongla ikut saiz cemane yang rasa sesuai / sedang²
-rendam dalam air garam selama 2 atau 3 malam (kalo nk rendam 2-3 jam je pon bleh tp tak berape kaw la nti) <--- mak guwa soh tulis *okeh mak,dah tulis ni*
-bila nak makan, amek je kulit cempedak yang dah direndam tu tadi pastu perah sikit kasi air die kering pastu panaskan je minyak and goreng lah secara deep fry *perhh! deep fry ko! <--- ni pon mak guwa pesan
-pastikan jangan bergayut di talipon bersama buah hati semasa menggoreng. nescaya mandai akan hangit nanti =P
-dah siap goreng? kasi kaut itu nasik,taruk dlm pinggan,kasi suapla dalam mulut =P




makan dengan nasik panas² memang kool dan ohsemmm la rasa dia.. generasi terdahulu tak sia² kan rezeki yang ada.. bukan macam generasi zaman sekarang.. makan pon nak kat tempat ekon.. bila oder dah sampai, cuit sini sikit, cuit sana sikit dah stop makan.. tengok resit,perhhhhhhhh!

criminal minds | minda jenayah





scene I:

"hang ni dok hadap sangat la tengok cite² omputih tu.. 
cita melayu drama melayu filem melayu hang takmau hadap pulak..
kata patriotik..cehh!"

secene II:

"weh pasaipa hang lagi suka tengok cita omputih??
cita melayu pon best gak pa..
pelakon pon hensem gak..comey gak..
tuh aaron ajis..adi putra.. neelofa.. fuhh!
pasaipa ha?pasaipa? pasaipa?"

scene III:

"hang ni aku tengok dok pulun la cita omputih..
drama series plak tu.. kalo drama melayu semua
hang kutuk.. pelakon kayu la.. jalan cita dah bleh
agakla.. typical malay drama la..bla bla bla.."

scene IV:

"weh hang ni mmg pemalas arr..dok hadap cita omputih
je tak abeh²! p tulung mak hang kat dapoQ nu!"




cita omputih takde dok berebut harta syarikat manjang..
tak pusing² tema seram memanjang..
takde asyik buat cite sediiiiiiiiiiiiiiihhh aje..
cite omputih make me thinking..
woahh gile kool banduan nih [prison break]
dahsyatt arrr mamat michael nih! [burn notice]
fuhhh tererla ini pakcik! horatio caine : a man of  few words [CSI miami]
gothic style of dress tp sbnrnye abigail "abby" sciuto 
terer gila in forensic scientists..perh! [NCIS]
Dr Spencer Reid have an IQ of 187,can read 20,000 words per minute.. 
perhh! demm genius! [criminal minds]







guwa bukan anti dengan drama atau filem melayu..
otak director cite omputih kool gila!
jalan cita fuhhhhh!
and watching TV isn't being lazy.. it's research..