Daughter | The Only One

6:30 AM 27 Comments A+ a-

Jijah : Ana.. hang tau kan aku dengan Razip dah lama kapel. Dan hang tau kan yang mak aku pernah sound aku dulu pasal aku bercinta dengan Razip.

Aku : Err haah aku tau.. Kenape weyh? Mak hang marah lagi ke?

Jijah : Dak la buat masa ni takdela marah ke apa. Cuma, aku sedih la weyh sebabnya aku tak tau apa ending kesah kami. Yelah sebab mak aku penah kata "kalau dia lah yang kakak pilih, mak takkan setuju sampai bila-bila.. Takkan kakak buta nak pilih orang macam tu jadi menantu mak kan.."

Aku : Hurmm aku pon tak tau nak cakap cemana weyh. Yelah, hang sorang je anak perempuan dia. Pastu belajar tinggi ada degree. Dah kerja. Ada gaji tetap. Si Razip pulak meniaga ikan saja. Tu pon tak menentu -- bila ada hasil, ada lah. Bila takde -- takdelah. Pastu pulak kan Razip ada sikit kecederaan fizikal kekal (tangan + muka + badan). Aku rasa mak ayah hang ada sebab kenapa diorang tak setuju dan tak restu..

Jijah : Hurmm aku faham Ana.. tapi.. hurmm..

Aku : Hang sabaq la.. berdoa banyak². Kalau kata Razip jodoh hang, terhalang cemana pon, inshaAllah akan bersatu jugak. Yakin je -- Allah ada.

Jijah : Ana.... *tutup muka dengan tangan & titis jernih bercucuran*

Kesian Jijah. Satu-satunya anak perempuan dalam keluarga bukan mudah. Jijah banyak telan sendirian je segala pahit pedih yang dia hadap. Seingat aku, Jijah tak pernah susahkan keluarga ataupun kawan² dia. Selagi mampu, dia telan semua sendiri. 

Bertabahlah Jijah. Janji Allah itu pasti. Cuma kita kadang² tu agak tak sabar dengan ujian dari Dia. Aku sendiri masih bertatih merangkak memperbaiki diri. 
Sama² kita.

27 Lovenote(S)

Write Lovenote(S)
nana liena
AUTHOR
December 20, 2014 delete

kesiannya jijah.. ada sebab sendiri kan mak dia tak restu..utk kebaikan dia jga,sya tak mo komen banyak tak tau kisah sebenarnya..hehe

Reply
avatar
Scdha Sein
AUTHOR
December 20, 2014 delete

Cinta itu memang buta... Tapi jangan sampai membutakan hati dan fikiran... Cewahhhh!

Reply
avatar
Nur Inani
AUTHOR
December 20, 2014 delete

in sha allah kalo ada jodoh diorang tak ke mana :)

Reply
avatar
anamizu
AUTHOR
December 20, 2014 delete

base on true story ni ajim

Reply
avatar
anamizu
AUTHOR
December 20, 2014 delete

tu la kesian jijah hehe. yup mesti ada sebab kan.

Reply
avatar
anamizu
AUTHOR
December 20, 2014 delete

haah betoi3 tu nani :)

Reply
avatar
Ezy Loy
AUTHOR
December 20, 2014 delete

alahai.. ssh jgk kalo xdpt restu dr mak ayh..
arap kisah jijah ni epy ending la..

Reply
avatar
BudakVanilla
AUTHOR
December 20, 2014 delete

kalau ada jodoh tak kemana. .:)

Reply
avatar
Eny Abdullah
AUTHOR
December 20, 2014 delete

kesian Jijah... tapi kalau letak diri kita di tempat mak ayah Jijah, kita pun mesti nak yg terbaik utk anak anak kan... Jijah tu dh tak leh buat apa apa, cuma kalau betul cinta kena suruh razif usaha lebih sikit je, kalau jual ikan je, upgrade la ke pemborong ikan ke.. tapi.. kalau dh jodoh x kemana nya kan hehehe..
pssttt Ana orang kedah ke? hehehe

Reply
avatar
zarulfarhana
AUTHOR
December 20, 2014 delete

kecian la... andai itu jodoh apa salahnya.. mgkin lebih bahagia dri org yg kaya raya tue...

Reply
avatar
Umi Nazrah
AUTHOR
December 20, 2014 delete

konsisten isthikarah, mohon doa untuk lembutkan hati mak, mohon doa untuk Allah tetapkan jodoh dengan Razip andai Razip jodoh Jijah. andai Razip bukan jodoh Jijah, inshaAllah pasti ada jodoh yang lebih sesuai. Allah akan bagi apa yg kita perlukan :)

Reply
avatar
Cik Fafa
AUTHOR
December 20, 2014 delete

kalau ada jodoh tak ke mana. yang penting restu ibu bapa. ^^

Reply
avatar
Scha Nazri
AUTHOR
December 20, 2014 delete

Alhamdullilah. Mama ayah tak halang scha berkawan dgn si dia even scha anak tunggal.

Harap kawan Ana tabah dan fikir sehabis mungkin.

Reply
avatar
anamizu
AUTHOR
December 20, 2014 delete

susah kalo takde RESTU mak ayah ni ezy.
aku pon doakan jijah happy ending la..

Reply
avatar
anamizu
AUTHOR
December 20, 2014 delete

cliche frasa tu kan BV hehe

Reply
avatar
anamizu
AUTHOR
December 20, 2014 delete

betoi kak eny kesian jijah. kira cinta terhalang la ni tp tu la for sure parent jijah pon ada sbb depa sendiri. and yup kalo sungguh razip nak jijah, razip yg kena make a move. kena upgred.

pstt~ ana orang Perak kak eny. tp Perak utara (Bagan Serai) tu ckp pon hang - hang je banyak hehehe

Reply
avatar
anamizu
AUTHOR
December 20, 2014 delete

tah la. Jijah xleh lawan kehendak parent dia...

Reply
avatar
anamizu
AUTHOR
December 20, 2014 delete

tu la dok pesan camtu gak kat jijah :)

Reply
avatar
anamizu
AUTHOR
December 20, 2014 delete

yup RESTU ibu bapa tu penting ^_^

Reply
avatar
anamizu
AUTHOR
December 20, 2014 delete

beruntung Scha. tu lah Ana yakin Jijah takkan kecewakan parent dia sbb dia jenis rela dia yang kecewa takpe. parent is number one.

Reply
avatar
Amy J
AUTHOR
December 21, 2014 delete

sedihnya dengan hidup jijah macam ni.... bila kita dah suka, ada pula x suka. bila mak bapa suka, kita lak x suka.... hmm..

Reply
avatar
zarulfarhana
AUTHOR
December 21, 2014 delete

sentiasa berdoa la.. agar dilembutkan hati.. mna taw suatu hari nanti

Reply
avatar
Jie Najihah
AUTHOR
December 21, 2014 delete

ni la namanya kehidupan. semoga Jijah tabah utk tempuh semua ni. :)

Reply
avatar
Cik Mimie
AUTHOR
December 24, 2014 delete

Kalau dah jodoh tak kemana...ibu bapa tahu apa yang tebaik buat anak mereka..be strong jijah :)

Reply
avatar
Nur As
AUTHOR
January 03, 2015 delete

Istikharah dulu. Dapatkan kepastian. kalau parents masih tak setuju doa banyak2.

p/s:ohh masih tak sangke ade terjadi kes tak direstui lagi.

Reply
avatar