Dash Yankuro


Terbaca entry Deanna Morni pasal kereta Tamiya pastu otomatik aku terus teringat pasal anime Dash Yankuro. 

Dash Yankuro ni adalah sebuah anime dan kalau tak silap ditayangkan kat TV2 masa era 90-an dulu.. Ada 5 orang kanak-kanak yang pegang watak utama sebagai Dash Warrior.  Aku pun tak berapa ingat tahun bila tapi masa tu yang pasti masih sekolah rendah.. Zaman tu memang jadi fenomena jugak kereta Tamiya ni. Aku dengan adik beradik aku pon tak ketinggalan pakat kumpul duit semata-mata nak beli kereta Tamiya ni. Kami dulu nak beli trek khas dia memang tak mampu pastu main je la kat dalam longkang jenis simen. 
Nama Kereta : Emporer

Nama Kereta : Shooting Star


Masa fenomena kereta Dash atau kereta Tamiya ni dulu, masing-masing dah macam engineer kereta sebabnye bukan main lagi fight pasal enjin sapa lagi power. Ada beberapa jenis enjin yang memang jadi bualan antaranya enjin dash dan enjin turbo. Fight enjin sapa power pastu kereta sapa paling laju. Aku ingat lagi masa tu sapa yang guna bateri boleh charge memang kira paling power la! Pastu abang aku siap ajar aku kopak kan besi luar bateri tu pastu nanti boleh recharge semula guna matahari bila kita jemur kat tengah panas. Aku pon percaya la kahkahkah




13 Lovenote(S):

  1. sygnya yui tak suka citer mcm ni..ekekek

    ReplyDelete
  2. hahaha ina rasa ina pernah tengok lah cerita ni time kecil dulu..

    ReplyDelete
  3. * Nanti saya singgah BW lagi tau, anamizu.
    Banyak sangat hutang ngan sumeorang ni xD.

    ReplyDelete
  4. masa kecik-kecik dulu suka keta gini.. siap gaduh dengan adik berebut.. hikhikhik..

    ReplyDelete
  5. eeehhhhh Akak dulu2 pun minat gila kereta ni... Ana dah sebut balik.. baru igt nama dia heheheh...nostalgia....
    Ana jom join give away blog akak for first time....
    Nak menang RM100, RM50 dan hadiah misteri... jom join G A di blog saya….
    http://enyyusnizar.blogspot.com/2014/12/giveaway-by-eny-abdullah-komen-banyak.html

    ReplyDelete
  6. samalahh..dulu pon gile natang ni.. siap pegi pasar malam berlumba kat trek sekali lumba singgit.. dah pasang cabut..last2 terbengkalai..kang beli lagi.. ehehhee

    ReplyDelete
  7. wah ni zaman gua ni....masa ni aku darjah 6...kereta yang aku time tu HORIZON kereta atuk dash yankuro...dan spin X..hehe

    ReplyDelete
  8. Zumal masa dulu siap beli enjin lain untuk upgrade kereta tu... Main dalam longkang lak tu ^-^

    ReplyDelete
  9. hehehehe...sy xpenah tau pon pasal kete ni...tau pon sbb anak sedara jual...baru laa tau de enjin dan spare parts len...hihihihi

    ReplyDelete
  10. betul tu! masing2 rs hebat pd hal kete mainan je hehehe

    ReplyDelete
  11. haha. dlu mmg hantu dgn tamiya nii

    ReplyDelete
  12. ha, alamak, x pernah dengar lak pasal kete ni sedihnya -.-

    ReplyDelete
  13. hehe. saya layan otromen je kak ana :)

    ReplyDelete

 
© Copyright | All Right Reserved by Anamizu